Älä takerru menneeseen, älä haaveile huomisesta.
Keskitä mielesi tähän hetkeen.
-Buddha-lauantai 6. heinäkuuta 2013

väriliemiä keltakankaalla

toistamiseen toteutettu kasvivärjäys pidettiin jälleen kouvolan keltakankaalla hurtissa naisporukassa. lähes kaikki viime vuoden osallistujat olivat nytkin mukana ja uusiakin oli saatu. apurahaakin oli jälleen myönnetty ja paikallinen media osoitti kiinnostuksensa ("harhautusyrityksistä" huolimatta). sää oli tänä vuonna mitä parhain; perjantai meni paisteessa, lauantaina vähän kuurotteli mikä ei haitannut vähääkään. taas tuli se tunne, että on etuoikeutettujen joukossa kun pääsee puuhaamaan tällaista.
 perjantaina padoissa porisivat koiranputki, leppä ja pietaryrtti. illansuussa naruilla lekotteli kauniita vihreän sävyjä. kaipasin omien lankojeni seuraksi kylmiä apilansävyjä ja vimmoissani ajelin vielä hakemaan kouvolan cittarista nitor-käsivärejä. niitä lotrailin vielä saunaa lämmittäessäni.. lauantaina laitettiin lisäksi vielä lupiini, fernambuco, punasipuli, porkkanan naatti ja kaikki edellispäivän jälkivärit.
 teolliset värit ovat kyllä kohtuuttoman helppoja ja nopeita käyttää. niiden kanssa touhutessa unohtuu helposti, miten kovan työn takana värin saaminen lankaan tai kankaaseen ilman kemianteollisuutta on. patojen äärellä sitä yhdessä mietimmekin. tarve koristautumiseen täytyy olla geeneihimme koodattu, värjäystaito on varmasti tuhansia vuosia vanha, varmaankin yhtä vanha kuin on langan valmistamisen taitokin. värjätessä myös hahmottuu kirjonnan merkitys edullisena koristelutapana: harmaankin kankaan saa upeaksi vähillä värikkäillä langoilla.jotakin menneen maailman hengestä on taatusti jäljellä meidänkin touhussamme. huumori, teeskentelemätön juurevuus, vilpittömyys ja yhdessä tekeminen ovat ikiaikaisia juttuja, joita toivoisi jokaisen kokevan. kaikki roolit karisee, epäoleelliset asiat unohtuu ja jäljellä on olennaisin: jakamisen ilo. tämäkin tapahtuma lähti yhden ideasta ja toiveesta päästä kokeilemaan kasvivärjäystä. siinäkin tarvittiin jakamista, että ajatukset muuttuivat sanoiksi ja sanat ideoiksi ja suunnitelmiksi.. hyvä tepa!

näitä pikkurullia värjäsin lämmittelyksi ystävälleni sannalle koruja varten. lankana tiukkakierteinen, valkoinen puuvillalanka. väreinä nitorin käsiväreistä sininen, punainen ja keltainen. väriopin perusteilla saa jo paljon variaatiota aikaan. lisäksi tarvitaan värjääntymätön astia, suolaa ja soodaa.

kiitos ja kummarrus taas kaikille mahtavasta seurasta ja ylläpidosta eevalle ja matille. sekä seijalle erityiskiitos hienosti hoidetusta viikonlopusta!!

toivottavasti taas ensi kesänä tapaamme samoissa puuhissa!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...


Kiitos Salla mukavasta yhdessäolosta ja kiitos kaikesta avusta. Nähdään!Eeva ja poppoo1718

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Salla itsellesi, tänään vielä irrotellaan viimeiset väritipat padoista, pietaryrtti antaa väriä edelleen, saimme aikaa tummaa vihreää vielä 2 jälkiväristä alunalla, ilmeisesti rautapata pitää värin tummana....sjr

Anu kirjoitti...

Hei Salla, kivoja kuvia ja ihana viikonloppu! Mä pesin sunnuntaina pari pataa , että kutsuisivat ensi kesänä mukaan.......saas nähdä riittääkö. Anu