Älä takerru menneeseen, älä haaveile huomisesta.
Keskitä mielesi tähän hetkeen.
-Buddha-sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

(linnun)poikia


ostin keväällä todella kauniit pelargoniat parvekkeen seinän laatikkoon. ostin jopa oman kastelukannun partsille, että kasteleminen ja hoivaaminen on mutkatonta. vaan kuinka kävikään.. noin kaksi viikkoa kukkien hankinnan jälkeen menin jälleen niitä kastelemaan. laatikostapa pyrähti lentoon pieni lintu, se lensi sisälle avoimesta parvekkeen ovesta. ensin se törmäsi vastakkaisen seinän ikkunaan ja tyhjensi suolensa. sitten se pyrähti alakertaan ja jälleen toimitti samat asiat olohuoneen ikkunaa vasten.viimein se lennähti takaovesta rantametsään. palasin takaisin parvekkeelle ja kurkistin laatikkoon: siellä olikin tämän linnun pesä ja pesässä  viisi munaa. tarkistin lintukirjasta havaintoni, kyseessä on punarinta. ymmärsin samantien, että pelargonioiden vaaliminen olisi unohdettava suuremman tehtävän tieltä. nyt meidän oli varjeltava punarinnan pesimärauhaa. hetken olin huolissani, olinko onnistunut säikyttämään emon tiehensä, mutta huoleni oli turha. emo oli pian palannut hautomaan munia.

 nyt pesässä on viisi vähän eri ikäistä poikasta limittäin ja lomittain.

 emolla on melkoinen tehtävä niiden ruokkimisessa. toivottavasti tuomenkehrääjäkoi on niiden herkkua, tänä vuonna toukkia on runsain mitoin. varovaisiin kuvaushiippailuihini pikkuiset suhtautuvat syvällä vakavuudella: ne jähmettyvät hyvin nopeasti liikkumattomiksi kun kameransuljin räpsähtää. eläinlapset osaavat varoa vaaraa aivan itsestään, ihan yhtä helppoa ei ole ihmislasten kanssa..

nuorimmaiseni täytti juuri 14, keskimmäinen valmistui ammattiin ja vanhin muutti kesäksi omaan kotiin. kotimme alkaa hiljalleen muistuttaa mummolaa ilman jälkeläisiä. pyysin lapsiani viivytyksettä tiedottamaan, mikäli he havainnoivat koipallomaisen mummolatuoksun sisään tullessaan. rauha ja seesteisyys kyllä kelpaavat, mutta mummolatuoksuun ei kai nelikymppisen vielä tarvitse asennoitua. tässä vaiheessa
vanhemmuutta voin vain toivoa, että olen osannut antaa lapsilleni pesästä lähtöön tarvittavat taidot ja kyvyn välttää pahimmat vaarat. aivan kuten linnunpojatkin.

Ei kommentteja: