Älä takerru menneeseen, älä haaveile huomisesta.
Keskitä mielesi tähän hetkeen.
-Buddha-



keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

kesähuoneeksi lattiattomasta romuvarastosta

Tässä on saunamökki. Oikeassa reunassa remontoitu sauna (juhannuksena saunottiinkin useampaan otteeseen, uskallettiin kun muurarikin oli käynyt välipohjassa slammaamassa piipun ja hakkaamassa päätään nauloihin) ja vasemmalla kesähuone ja varastokatos. Aiemmin sisäänkäyntinä oli vain pikkuinen aukko, siitä täytyi mennä varoen ja nöyrästi kumartaen.. Eilen naapurin Antsa (osaa mitä vaan) kävi sahaamassa aukon korkeammaksi ja takaseinään ikkuna-aukon. Tarkkasilmäinen huomaa "kalteri-ikkunan" pilkottavan. Sahatessa jäi nimittäin rimoitus paikalleen. Huvittava kuriositeetti sinänsä, aika lempeä vankila, teljetty saa päättää milloin lähtee. Mutta harvallapa on oma kalteri-ikkuna!
Tätä ovea ei ole ollut eilistä ennen. Kesähuone tuli tehtyä ensin ja sitten vasta ovi ponttilaudasta. Ihan asiallinen tuli, harmittaa vähän kun juuri se viimeinen lauta oli kiero ja saa ovenreunan vääntymään. Maalasin seinääkin punamaalilla naamalautojen alta, ei sitten tartte sotkea valkoisia lautoja jälkeenpäin.

Ikkunaan laitoin edelliseltä omistajalta saamani pitsiverhon (kiitos vaan Jaana!). Paikkailin sitä vähän ompelukoneella ja pingotin ikkunaan.


Tällainen tunnelma on sisäpuolella. Jaanalta ostin myös vanhan sivustavedettävän vierasvuoteeksi, lattialle mahtuu vielä patja tai kaksikin. Rottinkituoli siskoineen löytyi myös Jaanan upeasta hirsihuvilasta Ummeljoelta (on muuten myynnissä, ota yhteyttä jos kiinnostaa!) Peitteet löysin Kotkan kierrätyskeskuksesta kahdeksalla eurolla. Kesähuoneen seiniin maalattiin vanhaa roosaa ja vaalea vihreää, yhteen seinään laitoin vitosen tapetin. Lattia piti rakentaa kokonaan uudestaan, siitä tuli oikein hyvä ja tukeva.
Surffis ihastui kesähuoneeseen ja päätti, että kaikki uudet Legot, jotka hän hankkii mökille, kootaan ensimmäisen kerran tässä huoneessa. Tänään jo sanat tuli toteen, tilaisuus oli hyvin juhlava ja toimitettiin suljetun oven takana (mihin hiukan vaikutti se, että maalasin ovea samaan aikaan ulkopuolelta..)
Nyt on tilaa kymmenellekin majoittujalle. Sauna toimii, sisätilat ovat kunnossa ja asuminen helppoa. Seuraavaksi täytyy siirtyä liiterin läpilahon katon kimppuun. Siihen tarvitsen jo apumiehiä/miehen/naisia/naisen. Löytyyköhän vapaaehtoisia?!

tiistai 16. kesäkuuta 2009

Miten työleiri voi olla kivaa?

Kamari valmistui. Lattian maalaus, seinät putsattu tapetista, paklattu, pohjamaalattu ja maalattu. Piti tulla valkoinen, eikä tullut. Tuli vaalea lila. Väriä, väriä, väriä!!
Sänky muuttikin tuvan puolelle ja pinnasohva meni kamariin vierasvuoteeksi. Juhannuksena testataan, mahtuuko meille kahdeksan vierasta!

Sauna on nyt valmis. Tänään viimeistelin lauteet kaiteilla. Retkilläni paikalliseen rautakauppaan olen törmännyt jonkinlaiseen seksismiin. Monille miehille on täysin ällistyttävää että nainen rakentaa. Ostaessani saunaan paneeleja, myyjä kysyi mitä aion niistä puuhastella. Kysyyköhän miehiltä puuhasteluaikeita! Eilen sahatessani puuta valmiiksi oikeaan mittaan lautatarhan pihalla kaksi miesasiakasta jäi katsomaan sahaamistani ja kommentoi: "Kävipä se näppärästi!" Ihailevatkohan miehen sahaamista samalla tavalla? Rautakaupassa välillä miesmyyjät seisovat rivissä katsomassa kassa-asioimistani, mitä lie miettivät.

Ensimmäinen veden lasku uuteen viemärikaivoon oli huikea tunne. Seinä on korjattu rakenteita myöten, lattia on valettu (Jaska-veljelle suuret kiitokset neuvoista!). Kaato viettää juuri kohti kaivoa, eikä pesuvettä tarvitse auttaa perille. Vesieristeet tein radon-kermillä, saunan paneloin riskaapeleimmista kohdista kuusipaneelilla. Tällä varmaan mennään seuraavat kymmenen vuotta. Muurari tulee vielä tekemään kuorrutteen hormiin, sitten on kaikki kunnossa. Sauna on ollut suuritöisin urakka, työtunteja on kertynyt kymmeniä. Ehkäpä juuri siksi mielihyvä onkin erityisen suuri.



Seuraavaksi alkaa tämän kunnostaminen..



Nyt tämä huone muuttuu kesähuoneeksi vieraita varten. Lattian runkopuut ja ponttilaudat on hankittu, kaikki loput maalit laitetaan tähän huoneeseen. Vaaleaa lilaa, hentoa vihreää, helmen harmaata. Vuoteeksi sivustavedettävä, valkoinen pinnasohva ja rottinkituoli sekä huoneessa ollut lipasto. Luulenpa että tästä tulee Peikkotytön mielipaikka.


Juhannusta vietämme oman perheen kesken, anoppikin tulee.

Toivottavasti ei sada ihan koko aikaa..







torstai 11. kesäkuuta 2009

Löysin joskus vuosia sitten kirppikseltä kuvun, jossa oli pohjassa kuminen kansi. Kupu on joskus ollut vesitiivis, eli kansi alaspäin. Sellaisena en sitä ostanut, kumikansi oli aika haurastunut. Olen vuosien varrella pitänyt kuvussa kuivattuja ruusuja, siihen on tehty asetelmia ym. Viime mökkikäynnillä kehitin tämän ja tänään toteutin. Vähän rautalankaa ja kieputusta, siskolta saatu kristallienkeli mukaan. Siinähän se on, mökin kattoon roikkumaan. Tuoreille kukille, kynttilöille.. Kuvaan laitoin kuusamaa, joka tuoksuu tähän aikaan huumaavasti iltaisin.
Lähden mökille urakoimaan juhannusta varten nurkkia kuntoon.
Sauna, makkari, ehkä vähän pihahuonetta.. Mieskin tulee. Ensimmäistä kertaa.

lauantai 6. kesäkuuta 2009

kuinka kaunis onkaan..

Surffis, tarkkasilmäinen poikani, tekee uskomattomia löytöjä jatkuvasti. Nämä sudenkorennon siivet löytyivät Sihvakan uimarannalta. Toistaiseksi ne ovat käärittynä paperiin muistikirjan välissä. Ehkäpä etsin niille pikkuruisen kehyksen ja laitan seinälle..

onnistumisia ja ikäviä yllätyksiä..

Aioin aloittaa saunan lattian valamisen umpeen piikkauksen jäljiltä. Ihmettelin seinässä olevaa reikää ja olematonta kantavuutta. Jätin valuhommat sikseen ja avasin seinän. Ja mitä löytyikään: täysin mätä lattialankku, katkilahonneet seinäpalkit. No, mitäs siinä ihmettelemään, ei muuta kuin rautakauppaan. Kulmarautoja, naulauslevyjä ja styroxia. Uusi lattiapalkki, uudet seinäpalkit ja styroxia satojen purulitrojen tilalle. Aurinko ei enää paista lattian tasolta..
Seuraavaksi pääsen vihdoin valamaan reiän umpeen. Sitten vielä seinän panelointi ja mikä ikävintä: muurariakin tarvitaan. Tilasin palotarkastuksen ja saunan hormi meni käyttökieltoon toistaiseksi. Välikatosta ylöspäin hormi on rapautunut ja siis vaarallinen. Muurari on tulossa ensi viikolla kartoittamaan urakan. Tätä ei ollut kauppakirjassa..

Sisällä onneksi alkaa olla valmista. Halot saivat oman laatikon, taas ovi aukeaa kunnolla. Aiemmin halkolaatikkona toiminut vintiltä löydetty puulaatikko sai kantensa takaisin ja hieman maalia pintaansa ja päätyi lego-laatikoksi kamariin.

Tuvan nurkka on värikäs ja iloinen. Pakkotauon aikana tein melko raskaan päiväpeitteen pinnasohvaan ja pääsin eroon epämukavasta puukannesta. Nyt sohva toimii mukavana pötköttelypaikkana päivisin ja minun sänkynäni öisin. Kroppa alkaa vihdoin tottua pikkuruiseen laatikkoon, eikä ole enää aamuisin tuhannen jumissa.
Seinällä olevat esineet ovat mikä mistäkin: pesulauta löytyi huussista, pieni valkoinen kaappi on vanhimman pojan tekemä ala-asteella, vitriinissä näkyvä sotku on surffiksen löytämä kokoelma luontokappaleita (sudenkorentoja, mehiläispesä ym.), taulu mustasta tytöstä löytyi Wanhasta pörssistä ja herne-taulu Vantaan kaupunginmuseon myymälästä. Peili on viikko ennen syntymääni valmistunut ja Kouvolasta mukaan tarttunut. Vanhat pullolaarit ovat olleet jo edellisellä mökillä.

Keittiöön sain tehtyä (viimeisenä aurinkoisena päivänä toistaiseksi) tarpeellisen työtason.

Tässä se on jo ikkunan alla omalla paikallaan. Verhokankaan löysin Myllykoskelta Lehdon oivallisesta kangaskaupasta. Niin ja kuvassa näkyy myös kunnostamani lautashylly! Siitä on ollut iloa joka päivä!