Älä takerru menneeseen, älä haaveile huomisesta.
Keskitä mielesi tähän hetkeen.
-Buddha-



tiistai 24. heinäkuuta 2012

välillä pehmeääkin

tilkkupeitto valmistui jo hyvän aikaa sitten. turkoosi kukkakangas on vanha tyynynliina, roosa oli ennen hame. muut kankaat ostin uutena; pellavaa, puuvillabatistia ja viskoosia. taustalle käytin vanhan pehmeän lakanan ja reunaan ompelin satiininauhan. tikkaukset tein käsin pinkin ja turkoosin eri sävyillä. ohuista ja vanhoista kankaista tehty peitto on mukavan pehmoinen. aika vähän on tullut tehtyä pehmeistä materiaaleista. syksy varmaan muuttaa tilanteen kun saatavilla ei ole muuta. hyvä niin.

maanantai 23. heinäkuuta 2012

ennen ja jälkeen


 alakuvassa lähtötilanne ostohetkellä huhtikuussa 2010. yläkuvassa tilanne räystästalkoiden jälkeen. seinien maalauksen lisäksi kuistin katto on rakennettu kokonaan uudelleen sekä kaiteita on hiukan paranneltu. piipun pellitys on vielä tulossa.

 alemman ja ylemmän kuvan ottamisen välillä on n. kolme päivää. etelän puolella oleva pääty oli kaikkein huonoimmassa kunnossa voimakkaan uv-säteilyn takia. pahoja lahovaurioita ei onneksi ole löytynyt mistään.

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

puusavottaa tulossa


mökin pihalla oli latvastaan jo lahoamaan alkanut korkea leppä. jotta se ei kaatuisi omia aikojaan rakennusten tai ilmajohtojen päälle, oli se hallitusti katkaistava. tehtävään löytyi erinomainen ammattimies. puu oli palasteltuna polttopuumittaan tunnissa. vaikuttavaa ja ammattitaitoista hommaa! ensi viikolle ei tarvitse suunnitella muita hommia..

EDIT: siihen savottaan menikin kaksi tuntia.

räystästalkoot paaranmäellä



toivoin 40-vuotislahjaksi uudet räystäslaudat mökkiin. kutsuun vastasi ilahduttavan moni ja kuluvana viikonloppuna päästiin tositoimiin. naapurilla sattui onnekkaasti olemaan tellingit lainattavissa (kiitos samppa!), niiden kasaamisella alkoi perjantai-ilta. samoin vanhat, haperot laudat saatiin irti. lauantain 12 tuntisen työpäivän jälkeen kaikki otsalaudat oli vaihdettu uusiin. tuhannet kiitokset tekijämiehille: seppo, pauli, esa, hannu, mikko! ja kannustusjoukoille: essi ja tytöt sekä kirsi vauvan kanssa. essille kiitos myös kaikesta avusta, vaikka se kahva katosikin.. isälle ja äidille kiitokset muonitusavusta ja piipahduksista!

tiistai 17. heinäkuuta 2012

värjäystalkoot keltakankaalla



sateisena heinäkuun maanantaina kokoontui sekalainen porukka keltakankaalle kouvolaan lankojenvärjäykseen. idean emännät olivat keränneet kasvit, järjestäneet padat, polttopuut ja veden, ruuat ja kahvileivät sekä peräti apurahan paikalliselta säätiöltä. muutamia mieshenkilöitäkin pyöri paikalla järjestämässä lisää vettä, hiekottamassa kurakot ja tuomassa puita ja mikä tärkeintä, uteliaina katsomassa noitaliemien keittoa ja sen tuloksia. nuorin miespuolinen toimi erinomaisena kipinämikkona. sadekuurot tai ukkoset eivät haitanneet, hyvässä seurassa aika riensi ja tulosta syntyi!
ohjaajaltamme katilta voi kysyä lisätietoja kouvolan alueella tapahtuvasta kasvivärjäyksestä, p.0400496762.

noitaliemiä

kasviväreillä värjääminen on hidasta puuhaa. mutta sitten kun vauhtiin on päässyt, ei tekisi mieli lopettaa lainkaan.. ensin langat puretetaan värin kiinnittämiseksi. puretusaineina käytetään yleisimmin alunaa tai rautavihtrilliä.
 värjäykseen käytimme koivua
 kokenillia (kilpikirvaa)
 lupiinia
 pietaryrttiä ja nokkosta
sekä krappia (matarajuuri). langat lojuivat väriliemessä tietyssä lämpötilassa tunnin, jonka jälkeen ne huuhdottiin. liemet olisi voinut hyödyntää vielä loputtomiin, jälkivärjäyksessä tulee kerta toisensa jälkeen vähän vaaleampia sävyjä. oma suosikkini oli ehdottomasti kokenilli, josta tulee upeita purppuraisia sävyjä.

valmiita vyyhtejä



kahden värjäyspäivän saalista.. ei tuntunut ukkonen eikä sade. aivan mahtavaa hommaa, tuhannet kiitokset järjestäjille: tepa, eeva, seija, kati. ja tiinalle suurkiitos mukaan kutsusta!

lauantai 14. heinäkuuta 2012

synttärityttö




aamulla palattuani torikäynniltä ryhdyin lämmittämään vettä saunan padassa. hämmästykseni oli melkoinen kun ikkunasta näkyi yhtäkkiä siskontyttöni juoksemassa pihan poikki. olivat tulleet koko perhe juhlimaan syntymäpäivääni! aivan mahtava yllätys. täytyy todeta, etten voisi tuntea itseäni enemmän rakastetuksi kuin tällaisen tapahtuman yhteydessä. koko perhe oli täydessä tällingissä, isännälläkin puku päällä. ja täydet eväät mukana. ja minä kun ajattelin, etten juhli ollenkaan.. onneksi sain olla väärässä. myös pitkäaikainen ystäväni ilmoitti tulostaan, samoin molemmat pojat. illalla vielä pyysin naapurit kakulle. kiitos, rakkaat! teitte päivästäni täydellisen ja ikimuistoisen. kiitos myös kaikille muilla tavoin muistaneille!

torstai 12. heinäkuuta 2012

repovedellä

repoveden kansallispuisto sijaitsee n. 60km:n päässä anjalasta. käly tuli koirapoikansa kanssa kyläilemään ja päätimme tehdä lyhyen retken puistoon: 5km:n ketunlenkki oli meille sopiva, sen ehkä pikku-jasukin jaksaisi.

 reitin alussa ylitimme lapinsalmen riippusiltaa pitkin, koiravauva uskalsi puoleen väliin. veden näkeminen jalkojen alla oli vähän jo liikaa ja loppumatka meni sylissä.

 nämä uskomattoman jyrkät ja moniaskelmaiset portaat veivät katajavuorelle..
 jossa odotti huikeat näkymät.
viime kesän metsäpalo oli polttanut paljon puuta latvaan asti. mustanpuhuvaksi palaneen metsän ja melkein neonvihreän uuden pohjakasvillisuuden luoma kontrasti oli todella hieno. ihan kuin joku olisi värittänyt musta-valkokuvaan vihreällä tussilla. harmaa taivas voimisti vaikutelmaa.
 ketunlenkki kävi kokovartalojumpasta, viimeinen etappi oli vaijerikäyttöinen ketunlossi. se piti itse kiskoa ensin omalle puolelle rantaa ja sitten vielä yli.
laivakoira jasu tarvitsee vielä hieman harjoitusta ennen merille lähtöä. sen verran taisi olla karmiva lossimatka.. hieno retki kaikkinensa, suosittelen kelle tahansa.

kesäkäsitöitä



kesäkodissa anjalassa edelleen, vielä muutama viikko. tilkkupeitto tuloillaan, samoin tyynyliina. applikointia ja kirjontaa, peittoon käsintikkaus. ensi viikolla menen värjäämään lankoja kasviväreillä, sain kutsun paikalliselta tutulta. mielenkiintoista vaihtelua!

tiistai 3. heinäkuuta 2012

juhannusruusu







juhannusruusu-tapetti pyöräytti tuvassa monen asian pois vanhalta paikaltaan. nyt kokonaisuus on tosi tasapainoinen ja kaikelle on paikkansa. lautashylly sai väistyä liiteriin muiden ratkaisujen tieltä, jotka löytyivät lähes kaikki omasta takaa. purkkitäydennystä hankin kaupasta ja kirppiksiltä. hyllynedusverhoksi ostin valkoista pellavaa, taito-myymälästä löysin herkulliset pellavakirjontalangat ylijäämäpalaa varten. on muuten edullinen tapa hankkia lankaa: kuvassa näkyvä lankanyssykkä maksoi painonsa perusteella 1,05€. yritän saada aikaiseksi tyynynpäällisen..
ensimmäinen lomaviikko mökillä on hyvässä alussa, yksin oleminen tekee vähän mökkihöperöksi mutta on silti hyväksi. seuraavaa lukuvuotta varten on hyvä olla hiljaa ja yksikseen. tekemistä tänne hiljaisuuteen riittää: kaksi uudistettavaa tuolia, yksi liiterin ovi, räystäslautojen maalausta jne.
kesä on parhaimmillaan ja ympärillä on kaunista. aika kiitollinen mieli. ensi viikolla on kaksi pyöreää merkkipäivää: minulla 40v. ja sotapojalla 20v. juuri olimme pieniä; minä nuori äiti ja hän vauva. paljon on ehtinyt sen jälkeen tapahtua, kaipa me olemme kummatkin järjissämme silti. onneksi aloittaessa ei tiedä, mitä kaikkea on edessä. jäisi elämä elämättä.