Älä takerru menneeseen, älä haaveile huomisesta.
Keskitä mielesi tähän hetkeen.
-Buddha-



perjantai 30. heinäkuuta 2010

viikon varrelta ja liiterin katto on valmis!

Viikko humahti taas mökillä. Me tulemme näköjään viikonlopuksi kotiin, kun muut menevät mökille. Sopiva järjestys. Tässä postauksessa vain osittainen päivitys. Kunhan Peikkiksen kamera saadaan tyhjättyä koneelle, tulee lisää.
Sitä odotellessa linkkivinkki: IHAN PARASTA JÄTSKIÄ
Peitto on kasassa, mutta päätin tikata sen kauttaaltaan käsin, joten valmistunee lähitulevaisuudessa. Mutta tulee hyvä. Käsintikkaus tekee tosi kauniin, elävän pinnan ja napakan rakenteen. Ja koska kyseessä on roikkuva verho, kerrokset alkaisivat ennen pitkää pussittaa rumasti, joten kärsivällisyys voittakoon! Ja tikkaaminen on mukavaa, mielen voittaminen on ainoa este ja sekin on hoidossa.
Tämän ihana kaunokainen päätyi minulle näin: " Salla, tuutsie kattoon tänn, ko tääl mammal on tällast roinaa, ottasitsie?" Juuuuuuu! Tämä ja täysin alkuperäisiä, maalaamattomia ruutuikkunanpokia. Siis naapurista, siivosivat. Kaunokki matkusti tilaihmeellä kotiin, puoliksi etupenkille köytettynä. Taitaa mennä olkkarin järkkä uusiksi..

Uusiksi laittelin mökillä kamaria kans. Samat tavarat mutta uusi järkkä. Ja miksi en ole alunperin laittanut näin? Kuvan lampunvarjostimen löysin vanhan tavaran liikkeestä, hinta 2€. Kuljin erään antiikkiliikkeen ohi ja näin samanlaisen jalkalampun päässä, hinta 270€..

Kuvassa näkyvä pikkupöytä olo valkoinen ja ankea.
Tartuin liimalakkaan ja servettiin, tuli kiinapöytä ja iloinen!

No ostin sitten ne sisustustikkaat. On ne kivat.


Pönttöuuni vielä odottaa huoltoa. Pesin sen sentään.. Mutta toimii se, vaikkei huoltaisikaan.

lauantai 24. heinäkuuta 2010

applikointia ja liiterin kattoa


Meidän makkarimme sijaitsee alakerrassa olkkarin ja keittiön vieressä, erottajana ainoastaan paljeovi. Kaikki aamu- ja iltakolina on siis aina vähän huono juttu. Keittiön ja olkkarin välissäkään ei ole muuta kuin oviaukko.. Nuoriso on sen ikäistä, että omia aikatauluja alkaa olla, joten tarvitaan toimenpide! Emme ole edes puhuneet oven hankkimisesta (en tiedä miksi), päätin kuitenkin tehdä jotakin. Innostuin taas applikoimaan.. vähän isompaa tällä kertaa. Tämä tulee siis oviaukkoon ja ääntä eristävä tästä tulee ohuella vanukerroksella ja toisen puolen tilkkukankaalla (jota ei vielä ole). Vaaleiden pastellisävyjen seuraksi tulee kiinanpunaista reunoihin. Löysin ompelukoneesta hyvän ompeleen, kuvioiden reunoissa on hiukan käsinommeltu fiilis. Värit ovat heleämmät ja kirkkaammat kuin kuvissa. Olen tyytyväinen kuvioon, väreihin ja sommitteluun.


Mökillä liiterin katto saa viimeisen silauksen kun siskon mies tulee apuihin nostamaan viimeiset huoparullat katolle valjaiden kanssa. Sitten se on räystäslautoja vaille valmis. Seinän alareunan lahonneita lautojakin voi ruveta hissukseen vaihtamaan..
Ompelukone lähtee reissuun mukaan, teen oviverhon mökillä loppuun. Koulu-unet ovat taas palanneet, viime yönä olin taas menettänyt kaikki ryhmänhallintataidot. Tällä kertaa kuitenkin osasin unessa korjata tilanteen!



sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

pitskirätei

Lankakäsityöt ovat olleet viime aikoina hiukan vähissä, puuvillaisia tiskirättejä olen rannoilla ajankuluksi virkkaillut, pieniksi kesälahjoiksi. Kotivinkin kesänumerosta bongasin ohjeen, jonka taas vaivoin jaksoin lukea loppuun. Inhoan jostakin syystä ohjeita, kirjainlyhenteitten seuraaminen tuntuu ahdistavalta vaikka osaankin niitä lukea. Mutta hyvä oli ohje ja nättiä tulee. Pidän erityisesti rättien kaksivärisyydestä. Ja näihin saa hukattua kaikki puuvillalankojen jämät.

perjantai 16. heinäkuuta 2010

heinäkuun kuumuudesta

Verkkaisuus jatkuu ja lievä ärtymys on alkanut. Voi olla, että ärtymys liittyy lapsi-ikävään, nythän se nähdään kun sain heidät Espanjasta takaisin.
Olen tehnyt "ei voi ohittaa"-löytöjä. Tämä pikkuhylly odotti minua Tikkurilan Kierrätyskeskuksessa, hintalapukseen se sai 10€. Tyrmistys oli melkoinen kun kassa alensi hinnan puoleen. Siis maksoin 5€. Kiitos.
Sain kesävieraiksi ihanat pikkutytöt. Uimme Koivusaaressa ja Sihvakassa ja mukavan päivän päätteeksi tytöt pääsivät vielä ulkoilmakylpyyn!
Miehen ja muoviksien kanssa käytiin taas kerran Mansikkalahdessa. Minä, joka en oikein koskaan ui luonnonvesissä, olen uinut jokaikisessä vedessä tänä kesänä ja pitkiä matkoja. Pidän uimisesta ja vesi on minulle hyvä ja luontainen elementti. Nyt vasta oivalsin miten ihanaa on uida rauhassa kenenkään tönimättä!

Saunan eteinen jatkui. Vaneriällötyksestä kuoriutui ihan kelpo söpöliini. Hintaa ei kertynyt paljoa: pesuallas 10€, tapetti 0,50€, viemäriputket 5€, vesiletku 4€, silikoni 4€, seinähylly 12.50€, maali 14€. Yhteensä 50€. Kaikki muu löytyi omasta varastosta. Oven alareunasta sahasin pikku hikijumppana muutaman sentin pois, nyt aukeaa kunnolla ja mattokin mahtuu. Viimeistelyksi lattialle siis räsymatto vintiltä, alunperin 10m pituutta, nyt kolmessa osassa uudelleen solmittuna keittiössä ja saunan eteisessä.


Halkolaatikko toimii myös vilvoittelupenkkinä. Nojaamiskohtaan ripustin puuvillaisen pitsiverhon (jonka olin juuri ajatellut viedä kirppikselle), joka on helppo aina välillä pestä. Ylhäällä näkyvän hyllyn lankku on peruja vanhemmilta ja heille ilmeisesti peritytynyt kälyltäni Kihniöstä.. kaikki käytetään mitä on. Vähän teräsharjaa ja puukkoa, muuten ajan patina ja käyttötarkoitukset saavat näkyä. On hauskaa kun esineillä on tarina.


Seinät maalasin uudella maalituttavuudella, Nokialaisella Coloria Oy:n sisämaalilla. Erittäin hyvä maali: levittyi hyvin, eikä valunut. Hyytelömäinen rakenne auttaa asiaa. Tuoksultaan erittäin mieto. Suosittelen.

sunnuntai 11. heinäkuuta 2010

Saunan eteinen ja pahoittelen kuvien huonoa laatua.

Aina pitäisi olla kamera mukana, edes se huono, koska kännykuvat ovat vielä huonompia.
Heinäkuu on alkanut helteessä, kuten kaikilla muillakin Suomessa ja yleisesti Euroopassa. Mökin asutusta ensin Kristiinan, sitten miehen kanssa. Paljon lähiympäristön uimarantoja, uimista, d-vitamiinin keräämistä talven varalle ja kevyttä ravintoa. Jalkapalloa ja ihan pikkuisenvähän vaan nikkarointia. Päivät ovat tuntuneet pitkiltä, onneksi. Yöt ovat olleet lyhyitä, viileyttä ei löydy oikein millään ja unet ovat sen myötä levottomat. Ei haittaa yhtään.
Saunan eteisessä on vesiliittymä. Eikä mikä tahansa, vaan viiden tonnin kesävesimittari. Jos joku haluaa kallista vettä, meiltä voi tulla hakemaan. Hinta johtuu joustamattomasta laskentatavasta, jossa liittymän hinta määräytyy rakennusoikeuden, ei todellisen kulutuksen mukaan. Ja koska mökkini sijaitsee vesihuolto- eli kunnallistekniikka-alueella, olen ollut velvollinen siihen liittymään. Eikä siinä mitään, nyt tulee ja menee vedet. Ja hyvää se onkin.
Ja sitten asiaan. Vesi tulee tällä hetkellä läheltä lattian tasoa ja tarvetta on ollut pesualtaalle. Eteinen on ollut pimeä ja valoton, siinä kun ei ole yhtäkään ikkunaa.
Mutta nytpä on. Talon peruja ollut ikkuna pääsi hommiin saunan seinälle. Nyt ilta-aurinko valaisee eteisen upeasti, ihmetelen vain ettei kellekään ole tullut sama ajatus mieleen.. Pimeässä ovat olleet 80 vuotta! Seinässä ei ollut edes puruja, joten ikkunan asentaminen olikin paljon helpompaa kuin etukäteen kuvittelin. Kehikkoon, reiän tekooon ja kiinnitykseen meni yhteensä tunti. Oli aika jännää tehdä seinään reikä.. pistosaha on mainio väline!
Sisäpuolella otin rumat ja viimeistelemättömät vanerilevyt pois ja maalasin raakalaudat valkeiksi. Oven puoleisella seinällä samaa materiaalia ei ollutkaan vanerien alla, päädyin tekemään "kulissiseinän" eli pinnoitin raakalaudalla myös sen.
Ikkunaseinään tulee Karhulan kierrätyskeskuksesta 50centillä ostamani vanha tapetti ja tiskipöytätason eteen Kotkasta Pelastusarmeijalta löytämäni pellavaliina verhoksi. Vesihanan virkaa saa toimittaa pöytälevyn läpi vedetty puutarhaletku, jätevesiä varten on viemäriputken palat jo odottamassa. Tapetin suojaksi tiskipöydän taa yritän löytää pleksimuovia.

Ikkunasta tuli tiellekin päin oikein soma. Tässä kuvassa vielä puuttuvat kehykset, jotka nyt ovat jo paikallaan. Rakennusvalvoja kehotti kysymään naapurin mielipidettä kohteliaisuuden vuoksi, muuta lupaa tällaiseen pieneen julkisivumuutokseen ei tarvittu.
Surffis ja Peikkotyttö ovat Espanjan helteessä vielä alkavan viikon. Nyrkkeilijä vietti tänään täysi-ikäisyyspäiviään lähisukulaisten seurassa ja illan kavereitten kanssa MM-fudiksen finaalia seuraten. Hollanti voittoon!
Kuusijärven vesi +26 ja ilma n. +30C.
Kävin vielä iltauinnilla, se sentään jo vähän virkisti ja viilensi.

torstai 1. heinäkuuta 2010

juhannuksesta

Juhannuksen ympärillä vierähti miltei viikko mökillä. Ensin surffiksen kanssa pari päivää, sitten miehen, anopin ja peikkiksen vahvistamina juhannusaatto sekä lauantaina nyrkkeilijäkin tuli omista riennoistaan. Kuivanmaan mökillä kaipaa ainoastaan yhtä asiaa, kerran vuodessa: kokkopaikkaa. Nyt kokot jäivät katselematta, eipä silti haitannut. Söimme hyvin, ensimmäistä kertaa itse savustettua lohta.
Jälkiruuaksi mansikka-kiwi-marenkikakku. Kaikissa marenkikakku-(tai pavlova-)ohjeissa unohdetaan paistamisesta kertoa oleellinen rapeutus- ja kuivumiskikka: uunin raolleen jättäminen loppukuivumisen ajaksi. Lusikka luukun väliin, johan kuivuu. Jos näin ei toimi, marenki jää helposti sitkeäksi. Äidiltä opittua. Marenkikakku on ainoa makean laatu, jota voisin syödä lähes rajattomasti.
Oleilun ohella neuloin kiinanpunaiset tabit valmiiksi ja ystävälleni luonnonvalkoiset. Toivottavasti kusti on polkenut ne perille!
Kuistin ovelle laitoin kirppikseltä ostamani verhon ötökkäsuojaksi. Halkaisin kankaan pituussuunnassa kahtia ja laitoin painoiksi vanhoja avaimia. Mökkini sijaitsee siitä onnellisessa paikassa, ettei ötököitä pahemmin ole. Kärpäsiä kuitenkin ja niiden ei tarvitsisi tulla sisälle..
Vintin portaikon..
sain lopulla Betoluxilla kertaalleen maalattua.
Nyt on mopon eturengas taas maassa odottamassa seuraavaa tilannetta.
Vähän vielä listoja ja viimeistelyä, muuten vintti on valmis ja nukkumallakin korkattu. Nyrkkeilijä otti juhannusaaton valvomiset päikkäreillä takaisin. Oli hellyttävä näky: iso miehenroikale pötköllään vaaleassa kesävintissä. Paras kiitos.